Tips til et godt kosthold og hvordan gå ned i vekt

Et sunt kosthold er viktig for å ha en bra livsstil og unngå overvekt. Det er viktig at foreldre og skole gir barna god opplæring når det gjelder mat og livsstil, slik at man etablerer gode rutiner og kan leve et sunt voksenliv. Når man lager mat er det et hav av muligheter og hvis man ikke har nok kunnskap om mat er det lett å ty til enkle metoder og mat som er raskt å lage. Mat kan ses på i et kort perspektiv, for eksempel Hva skal jeg spise til lunsj? eller over et lengre perspektiv der man for eksempel setter opp et matbudsjett for én uke frem i tid.

Hva er sunn mat?

Når man ønsker å gå ned i vekt og endre kostholdet, er det viktig å bli kjent med ulike matvarer og få kunnskap om hva som er bra for kroppen. Mat og kropp kan være individuelt, derfor er det ikke sikkert at det er så lurt å spise det samme som kompisen. Det er viktig å spise variert og man bør innta mat som dekker et vidt spekter av vitaminer og næringsinnhold. Frukt og bær er lette og naturlige produkter som passer til et lett mellommåltid hvis man bare er litt sulten. De større måltidene som middag for eksempel, krever kunnskap om flere ingredienser; spiser du mye kjøtt bør du gå over til fisk, for eksempel ørret med potet og salat til; det er sunt og næringsrikt. Det er viktig å spise egg, og sammen med melkeprodukter som melk og ost kan du lage næringsrike måltid til frokost og lunsj.

Å gå ned i vekt betyr ikke nødvendigvis at man skal slutte å spise, det kan være å spise annerledes og oppdage ny mat! Grønnsaksmarkedet byr på mange spennende produkter, og vegetarretter er populære; man kan for eksempel velge ut grønnsaker som man liker; squash, paprika, løk, salat etc., og sammen med bønner, ris/pasta og krydder kan det bli en god wok. Naturlig mat er sunt, og man bør bruke gode råvarer. Noen går opp i vekt fordi de spiser lite og feil mat – en sunn livsstilsendring vil da være å spise mer og næringsrikt. Å gå ned i vekt handler også om en helhetlig livsstilsforandring og man bør gjøre noe med aktivitetsnivået og hvordan man legger opp dagen.

Tips til et sunt måltid

Et tips til et sunt og naturlig måltid kan være en god gryterett:

  • I dagligvarebutikken finnes mange gode Toro-pakker til gryteretter, eller du kan lage din egen saus
  • Velg kjøtt som er sunt og metter, for eksempel svinekjøtt, og stek det i stekepannen
  • Tilsett ingredienser og skjær opp for eksempel paprika, løk, squash eller gulrot
  • Kok opp pasta eller ris som du har ved siden av gryteretten
  • Smakstilsett med krydder og olje
  • Skjær opp brød og ha smør til
  • Lag gjerne en ekstra salat ved siden av, hvis du er ekstra sulten; skjær opp for eksempel salat, agurk, tomat, paprika, ananas, mais, og bland sammen