Nordmenn ikke de mest oppfinnsomme med mat

La det være sagt med en gang, og det er at jeg ikke er av de mest oppfinnsomme når det kommer til mat. Men det viser seg at jeg slett ikke er alene om dette, vi nordmenn er faktisk kjørt fast i vaner når det kommer til matvalg – dette viser en ganske ny undersøkelse. Jeg tenker at det fort kan bli slik i en travel hverdag, og jeg vet med meg selv at det eventuelt er i helgene man kanskje tar seg tid til å velge noe mer spennende på menyen. Men når det kommer til det å spise sunt, så kan vi nok også bli flinkere med både frukt og grønt.

Pizza er vinneren

Uansett hvilken ukedag vi velger å se på, så er det hver dag hele uken pizza som det spises mest av. Jeg har hele tiden vært klar over at vi nordmenn elsker pizza, men jeg ble nok litt overrasket over at den er en så suveren vinner. Det at vi spiser taco på fredager er jo også en kjent sak, og dette er en tradisjon som nok har vart et par tiår allerede – men selv på fredager er det altså mer pizza enn taco som spises. Jeg er selv glad i både pizza og taco, selv om jeg ikke akkurat har noen faste dager jeg spiser det.

Middagsvaner fra 2017

Opplysningene jeg refererer til er hentet fra en stor undersøkelse i 2017, hvor det ble undersøkt hva vi spiste dag for dag – og kartleggingen ble gjort blant et representativt utvalg av Norges befolkning. Dette med at de vanlige ukedagene er preget av stress og lite tid til middagslaging, viser også undersøkelsen. Det er fredag, lørdag og søndag vi bruker tid på gode middager, og dette gjelder spesielt på bygda.

Mandag er restedag

Myndighetene har lenge hatt som målsetting at vi skulle ha en kjøttfri dag i uken, og da ble mandag blinket ut som dagen i uken vi skulle holde oss unna slik mat. Men det viser seg at mandag er den dagen i uken, vi kanskje spiser mest av nettopp kjøtt. Dette har en praktisk sammenheng med at rester fra helgen skal spises, og i helgene spiser vi mye kjøttretter. Man har derfor funnet ut, at mandag kanskje ikke var den beste dagen man kunne valgt som den kjøttfrie dagen.

Fisk på hverdager og kjøtt i helgen

Vi må langt tilbake i historien for å finne årsaken til at mandag er restedag, for tilbake i historien så var det fisk stort sett hele uken. Men når helgen kom så skulle man kose seg litt ekstra, og da var det ofte kjøttretter som ble valgt – og slik er det i store trekk den dag i dag. Søndag var det samme som fridag for de fleste, også for fiskerne. Dette betydde at man ofte ikke fikk noe tilførsel av fisk på mandag, så det å spise rester fra helgen var noe som var helt naturlig og ikke minst nødvendig. Det var når man fikk muligheten til å tilberede større steker i vedkomfyrer, at tradisjonen med søndagssteika kom inn i våre matvaner. Dette medførte ofte en del rester, slik vi er vant med den dag i dag.