Naturligvis helt naturlig mat

Skal man begynne med helt naturlig mat, er det viktig å sette seg noen mål og kanskje noen begrensninger. Det er klart mye av det man finner i butikken i dag er tilsatt en form for smakstilsetter eller konserveringsmidler. Ting som ikke er sunt for kropp og sjel. Men man skal huske på at disse hjelper maten å smake mer og holde lenger. Hvordan kan vi ta i bruk mer bærekraftig mat for en bedre helse og et rikere liv? Det er det nok mange som lurer på.

Vet man ikke helt hvordan man skal komme i gang, hvordan man skal få barna til å like de nye rettene eller hvilke butikker man skal gå i for å finne det utvalget man ser etter, så kan man jo heller dra på en matmesse. Bli med på Landbrukets Dag, Naturligvis! Naturligvis er et godt utgangspunkt, nemlig landbruksmessen som finner sted på militærbasen Evjemoen i Agder fylke. Og det fins ikke bedre utgangspunkt enn nettopp denne delen av landet, i et område som bugner av overskudd og grønne areal. Og selv om ikke Evje er eneste småsted som arrangerer landbruksmesser her til lands, er det noe helt spesielt med Naturligvis. La oss se på hva matmessen har å by på.

Lokale og nye matopplevelser

Det er klart man blir litt farget av å dra på en landbruksmesse på et bestemt sted i landet, da både bønder og næringsliv vil reklamere for de flotte varene og produktene sine. Og det er naturligvis en god del matvarer fra dette området av landet. Alt fra grønt, frukt, fisk og vilt kan man nyte på messen. Denne matmessen har over 50 års fartstid, noe man får følelsen av med en gang. Den var tidligere kjent som Landbrukets Dag, men altså nå mer kjent som matmessen Naturligvis.

Matfestivalen holder stand i midten av august, og er en fantastisk avslutning på en deilig sommerferie eller starten på en for andre. Her kan man gå fra stand til stand og smaksprøve lokale matvarer og spennende nyskapninger. Med Sparebanken i ryggen drives messen med stor frivillig innsats og dugnad. Hvert år samles 10-20.000 mennesker denne helgen i August for matglede, men også mye annet. Aktiviteter som saueklipping, oste-løp og kalvemønstring, kan man også delta i ”cow-walk”, en uhøytidelig kåring av den beste kua, gjeterhund-oppvisning og ridning på islandshest.

Og Norge er i vinden når det gjelder å bruke det lokale matfatet. Nye viner, fruktige desserter og ikke minst velsmakende muggoster får oppmerksomhet til og med utenfor landets grenser. Det er denne maten som er viktig å få fram, fordi den bygger på tradisjonsbærere som nesten er glemt i samfunnet i dag. I mylderet av frossenpizza, hamburgere og sukkerholdig drikke, er det så mye vi går glipp av. Naturligvis er en messe der man kan se og bli sett. Landbruksmaskiner blir vist fram en etter en og alt hva matfatet inneholder er tilgjengelig for utprøving.Kanskje det er her man vil få smaken på det gode liv med helt naturlig mat vi trenger som mest.