Mat fra naturen – en opplevelse av smaker

Når man snakker om helt naturlig mat, er det lett å tenke på ting som gulrøtter, poteter og kål. Selve definisjonen av natur er nemlig noe som ikke er laget av menneskene. Det er naturen selv som har kommet opp med ideene, selve byggesteinene som blir til alt mellom himmel og jord.

Mat laget av mennesker er skapt i laboratorier og fabrikker. Det blir ofte til hurtigmat på McDonald og Burger King. Mat fra industrialiserte land kan ikke sies å være helt naturlig, i og med at det meste vi omfatter oss med, har vi en eller annen påvirkning på. Kanskje helt naturlig mat i stedet er frukter og vekster fra helt andre land, der ikke mennesket helt har fått ødelagt og influert så mye. Livet i jungelen og regnskogen kan være slike områder av kloden, der ingen mennesket har satt sin fot. Her finner man belgevekster og frukt som har helt andre farger og fasonger. Smakene er forskjellig og virkestoffene mer kraftige og vidunderlige. Selv sitron og chili blir ubetydelige i en slik sammenligning. Helt naturlig mat er en opplevelse av smaker som er alle forunt, enten det er hjemmelagde brød eller presset jus av selvplukkede epler.

Naturlig – i hvert fall nesten

Det er en utopi å tro at all mat alltid vil være helt naturlig. Men vi kan komme ganske langt i å spise sunne matvarer som passer for alle. Det er like viktig for myndighetene at det for eksempel er mat til alle enn at maten ikke er helt naturlig. Vi påvirker mat slik at den får mange flere fordeler:

  • Maten holder lenger
  • Den smaker mer
  • Frukter og bær er ikke så sure
  • Sukker blir erstattet
  • Maten ser bedre ut

Men det er også andre ting som gjør at man ikke føler maten er naturlig lenger. Det ene handler om manipulering av kjøtt og fisk for å få den til å se innbydende ut, smake mer og være fyldigere. Det er synd at slike flotte produkter blir ”dopet” på denne måten. Selv gulrøtter kan være påvirket uten at vi vet det.

Det andre handler om matvarer fra den andre siden av jordkloden. Vi spiser enorme mengder produkt som har reist langt og som har stor påvirkning på det globale klimaet. Kunne vi spist mer kortreist mat, ville det både gagnet klimaet og den lokale bonden. Og kortreist mat er ofte nokså naturlig, fordi vi i Norge er flinkere til å bruke kunstgjødsel som ikke skader naturen rundt. Avrenning til elver og innsjøer kan for eksempel gjøre dem mesotrofe, noe som betyr at næringsinnholdet er lavt. Men også høyt næringsinnhold kan være skadelig for fisk, der bunnivået blir oksygenfattig. Derfor bruker norske bønder mer naturlig gjødsel, slik som kompost og grønngjødsel.

Det er flere og flere som satser på mat, tradisjoner og kultur. Det er ikke uten grunn, fordi folk flest går lei av hamburgere og ferdigmiddag. Det kan være kjekt å delta på en matmesse eller en agrikulturmønstring. Her vil man garantert få nye impulser og spennende oppskrifter på alt fra muggost, hjemmebrygg, skinke, presset saft og masse mer. Landbruksmesser fins stort sett over hele landet.