Hvordan påvirker mat oss?

Mat er et følsomt tema for mange og desto viktigere – ingen klarer seg uten mat, og over hele verden blir det produsert mat hver eneste dag. Det er lett å ta for gitt det som er dagligdags, for eksempel mat. I et moderne samfunn der stress ofte er et dilemma, kan mat fort bli tatt for gitt; man spiser på vei til jobb, man tar kanskje et 5-minutters måltid fordi man ikke har tid til å lage et ordentlig måltid, eller det kan være at familien ikke har råd til å kjøpe næringsrik mat. Stress er et moderne fenomen som kan føre til helseproblemer i kombinasjon med mat – høy puls og hastespising gjør at man fordøyer dårligere, som kan gi tarmproblemer, og hvis du for eksempel spiser mye fastfood kan dette gi hjerteproblemer.

Mer enn bare mat

Mat er også lidenskap – noen bruker ferier til å oppleve ny kultur og smake ny mat, mat kan dermed ses på som en del av en opplevelse. Det blir arrangert matkurs eller vinkvelder, der man får kunnskap om mat. Årlig blir det også arrangert kokketevlinger der man konkurrerer om å lage unike matretter. Mat er altså for noen ikke bare smør på brødskiva, men noe estetisk og kunnskapsrikt. Reisebyråer arrangerer ofte pakketurer, for eksempel til Spania, der guidet tur, overnatting og opplevelser/inkludert mat bli satt sammen i et spesielt tema. Man ser gjennom media at man kan gjøre så mye mer utav mat enn bare å spise – fellesskapsfølelsen, hvordan man tilbereder et måltid, og i hvilken sammenheng, gjør matopplevelsen enda bedre.

Produksjon av mat

Landbruk står for mesteparten av matproduksjonen i verden, og det er viktig å være bevisst på hvor maten kommer ifra for å lage god og næringsrik mat. I landbruket produseres det bl.a. melk, kjøtt og grønnsaker – alle landbruk er forskjellige og man kan ha spesialiserte landbruk som spesialiserer seg på én ting, for eksempel egg. Det er viktig at barn og ungdom lærer hvordan mat blir til, gjennom skole og opplæring, slik at samfunnet skaffer seg kunnskap og viderefører gode verdier om mat. Norges Bondelag er en medlemsorganisasjon for aktive bønder og de gir også god informasjon om norsk landbruk.

Mat påvirker oss i stor grad; daglig ser vi annonser om mat og man går gjerne forbi en bondes marked – mat er en stor del av livet vårt og vi bruker mye tid på det. Familier er gjerne flinkere til å tilberede gode måltider enn de som bor alene eller jobber mye. Det blir påpekt av kokker og matentusiaster at gode råvarer er viktig når man skal tilberede et måltid – det skal smake godt og være sunt. Det er viktig å lage måltid som alle setter pris på, som metter og gir energi til det man skal gjøre – i motsatt fall kan feil mat føre til helseproblemer og gi dårlig livskvalitet. Mat kan være avhengighetsskapende, og for mye av det ene og for lite av det andre er heller ikke bra. Det er viktig med et variert kosthold.