Hva er helt naturlig mat?

Det er egentlig litt rart hvordan vi omtaler ulike ting vi finner i det moderne samfunn, om at ting ikke er naturlig. Men selv den mest prosesserte maten kommer fra naturlige ingredienser. Men det er ikke det man tenker på når det er snakk om helt naturlig mat. For helt naturlig mat er råvarer som ikke har gjennomgått noen form for manipulering, enten det er snakk om volum eller tilsetningsstoffer. For er egentlig en tomat i dag en ekte helt naturlig grønnsak?

Problemene vi står ovenfor

Når det er snakk om å løse problemet med mat til alle, er det ikke matfatet man bør begynne med. Det er nok av mat til alle, selv om vi snart nærmer oss 8 milliarder mennesker på jorda. Det er dette sammen med at alle skal ha utnytte av å selge råvarene som er med på å gjøre situasjonen vanskelig. Bonden skal ha en betaling for å høste inn maten, melkemannen henter melka mot betaling, melka skal homogeniseres og pasteuriseres og det koster penger, merkevarene er ikke gratis, distributøren vil gjerne ha til salt i suppa, butikken selger varer for sine ansatte også videre. Det er så mange ledd i kjeden som er avhengige av at alle deler broderlig, både med tanke på overskudd og innhøsting.

Man kan godt si at helt naturlig mat er mat som ikke har gjennomgått en ekstern påvirkning. Frøene har ikke blitt sortert og utvalgt, åkrene har ikke blitt gjødslet, frukt og grønt har ikke blitt sprøytet, kjøtt og fisk har verken blitt masseprodusert på stordriftsgårder eller oppdrettet i merder. Måltider og middagsretter har heller ikke blitt tilsatt kosttilskudd, farge, vann, sukker, salt eller andre virkemidler som gjør at folk vil kjøpe dem. Frukt og grønt har ikke blitt håndplukket med tanke på form eller farge. Kjøtt har ikke blitt sprøytet med veksthormoner eller væske og krydder er ikke ekte vare, men pulver satt sammen av salt, sukker og smakstilsetninger fra E-stoff.

Det er klart det er vanskelig å få helt naturlig mat i dag. For når alle skal ha, så må man gå i kompromiss med enkelte ting. Likevel er det mye spennende og nytt som holder på å skje. Folk har fått øynene opp for klima og naturressurser, skjevheter og klasseskille, urettferdighet og krig. Flere og flere ser at det går an å leve sunnere, skåne enda flere dyr, ta vare på mangfoldet og fortsette å la jorden være en grønn planet. Skal vi få det til så er alle nødt til å bidra. Til å spise mer kortreist mat, bruke mindre tid på forbruk, se hverandre og vise omsorg for dem som trenger det mest. Den nye generasjonen tar ikke løse lovnader og tåkeprat for god fisk, og vil ha kortene på bordet. Det er noe spennende og engasjerende på gang nå. Helt naturlig mat kan komme på alles spisebord verden over. Bort med McDonalds og Starbucks, bort med hamburger og pommes frites, bort med E-stoffer og energidrikk. Nå er tiden inne for helt naturlig mat.