Alt du lurer på om tilsetningsstoffer i mat

Mat

En ambisiøse overskrift, men vi skal prøve å leve opp til den.

Hva er et tilsetningsstoff?

Vi bruker dette uttrykket hele tiden, men hva er det egentlig? Kort fortalt så er dette en samlebetegnelse. Jeg pleier å sammenligne det med online casino. Ta et nettsted som Pokerstarscasino. Her finner du spilleautomater, bordspill og andre spill. Alt er samlet under fanene: casinospill. Det samme gjelder tilsetningsstoffer. Begrepet dekker mer enn 400 ganske ulike stoffer. De har alle forskjellige egenskaper og brukes på forskjellige måter. Noen skal øke holdbarheten, mens andre skal forsterke produktets naturlige farge.

Hva er E-stoffer?

Når du ser på en pakke ferdigmat vil du nesten garantert se noe som heter «e-stoffer». E-stoffer er tilsetningsstoffer som er kjemisk fremstilt. Selve stoffets egenskaper og kjemiske forbindelser kan være den samme som i naturlige stoffer. Et eksempel er sitronsyre, som vi finner i sitron og i appelsin. Samme virkestoffet kan fremstilles kjemisk.

Hva gjør tilsetningsstoffer i mat?

Dagens matvarer må oppfylle mange krav og svært ofte må produktet lagres i forholdsvis lang tid. Tilsetningsstoffene er laget for å gjøre det enklere å transportere og selge matvarene. Ferdigmat slik som suppeposer og gryteretter er tilsatt stoffer som sikrer at matvarene i posen, som er tørket, fremdeles smaker godt når den varmes opp. Videre er det gjerne tilsatt fargestoffer som gjør at ingrediensene ser bra ut.

4 hovedkategorier

Hvert stoff har en spesifikk oppgave, som nevnt ovenfor. Stoffene er videre tilpasset spesifikke produkter. Så i noen tilfeller vil det brukes flere forskjellig stoffer i samme produkt, slik som i en gryterett. Alle har sine spesifikke oppgaver. Basert på oppgavene, kan tilsetningsstoffene deles opp i 4 kategorier:

  • Holdbarhet (konserveringsmidler og antioksidanter).
    Hvis det er e-stoffer står det E200 – E299 på pakken.
  • Konsistensen (tykningsmidler, stabilisatorer, emulgator). Hvis det er e-stoffer står det E400 – E499 på pakken.
  • Utseende (fargestoffer).  Hvis det er e-stoffer står det E100 – E199 på pakken.
  • Lukt/og eller smak (aromastoffer og søtningsstoffer). Her er flere E-typer, men generelt fra E950 og oppover.

Er tilsetningsstoffer farlige?

I Norge har Mattilsynet ansvaret for å sikre at maten vi spiser er trygg. Alle nye tilsetningsstoffer blir grundig testet og må igjennom en lang prosess før de blir godkjent. Mattilsynet fortsetter å teste produktene selv etter at produktene er godkjent, gjennom tilfeldige tester. Stoffene som godkjennes i norske produkter er basert på kjemiske naturlige stoffer som blir kjemisk fremstilt.

Hva menes med cocktail effekten?

Mange er bekymret for det som heter cocktail effekten. Dette handler om at hver og en av tilsetningsstoffene er trygge i seg selv, men ved å blande flere sammen å får man uønskede effekter. Mattilsynet i Norge og i andre land, har sett på dette problemet. I 2013 gjennomførte de en større undersøkelse for ås e på effekten ved bruk av flere virkestoffer.

I denne rapporten, du finner den på engelsk ved å følge denne lenken, er konklusjonen at cocktail effekten ikke er negativ. Det er et forbehold. Produsentene må holde seg innenfor de oppgitte grenseverdiene.

Inneholder alle matvarer tilsetningsstoffer?

Svært mange av matvarene du får kjøpt i butikken i dag inneholder tilsetningsstoffer. Kjøttdeig inneholder ofte konserveringsmidler og kan inneholde fargestoffer. Fargestoffene gjør at produktet ser mer tiltalende ut.

Mengden tilsetningsstoffer vil variere og du finner en oversikt over dem i innholdsdeklarasjon. Er du flink til å sjekke denne vil du raskt finne ut hvordan du kan unngå for mye tilsetningsstoffer.

Påkrevde tilsetningsstoffer

Noen produkter er pålagt å få tilsatt konserveringsmidler eller surhetsnøytraliserende for å sikre at produktet holder en høy nok kvalitet over tid.  Dermed kan det være utfordrende å finne produkter helt uten tilsetningsstoffer.

Rene produkter

Hvordan spise naturlig med tilsetningsstoffer i så mange produkter?

Det er utfordrende å finne helt rene produkter, uten tilsetningsstoffer i dagens butikker. Derfor må vi som kunder bli vant til å lese nøye på innholdsfortegnelsene og gå produktet i sømmene. Er det lagt inn e-stoffer, er det lurt å unngå produktet.  Står det tilsetningsstoffer, kan dette være naturlige stoffer.

Ønsker du å spise helt naturlig, er det lurt å unngå de store kjedene. Gårdsbutikker bruker aldri tilsetningsstoffer i sine produkter. Her kommer det rett fra kilden. Bor man i en storby, kan det være vanskelig å få tak i slike produkter. Heldigvis er det flere gårder som tar opp bestillinger og leverer det enten rett hjem til deg, eller på et utleveringssted. Da kan du få fersk og ubehandlet mat.

Tommelfingerregelen er at alle ferdigmat produkter, all tørket mat, eller lignende inneholder tilsetningsstoffer. Så det er viktig å lage mat fra bunnen av. Kok kraft på kjøttbein og grønnsaker. Lag suppe fra bunnen av, slik som å lage tomatsuppe av tomater og grønnsaker. Det er mer tidkrevende enn å skulle bruke ferdigmat, men du kommer du kommer fort inn i rytmen. Snart blir dette en vane på lik linje som å bruke ferdigmat.